‘Doe mij maar 1 portie succes.’ Zou handig zijn, toch? Helaas. Succes kun je niet kopen. Het komt ook niet aanwaaien. Je kunt het wél bouwen. Met een goed fundament en de juiste bouwstenen kom je heel ver. In dit blog leggen we je uit hoe je naar een succesvol team kan werken.
Voorwaarden voor succes
De Amerikaanse organisatieadviseur Patrick Lencioni deed jarenlang onderzoek naar de vraag wanneer of waarom teams succesvol zijn. Hij ontdekte een aantal voorwaarden voor effectieve samenwerking. In De vijf frustraties van teamwork beschrijft Lencioni een team dat onderling in conflict is geraakt. De sfeer is niet goed, doelen worden niet behaald en dat raakt de hele organisatie. Hij ontdekt vijf factoren die de samenwerking saboteren:
- gebrek aan vertrouwen
- angst voor confrontatie
- gebrek aan betrokkenheid
- afschuiven van verantwoordelijkheid
- niet-resultaatgericht werken.
Lencioni vertaalde de frustraties naar voorwaarden voor succes en werkte deze uit in een piramide met vijf lagen.
Vertrouwen als basis
De Piramide van Lencioni gaat uit van het idee dat elke laag steunt op de laag eronder. Voldoet het team niet aan een voorwaarde? Dan kom je geen trede hoger. Teams bereiken alleen de top – succes – als ze voldoen aan álle voorwaarden. Aan de basis (laag 1) van de piramide staat vertrouwen. In een team met weinig vertrouwen doen mensen wat hen wordt opgedragen. Ook als ze het daar eigenlijk niet mee eens zijn. Ze voelen zich onveilig en zijn bang voor gedoe. Frustraties, problemen, maar ook nieuwe ideeën blijven daardoor onuitgesproken. Dat is zonde en staat goede samenwerking in de weg.
Vertrouwen zorgt ervoor dat mensen zich veilig genoeg voelen om kwetsbaar te zijn. Een discussie wordt niet uit de weg gegaan, want er is voldoende vertrouwen dat het tot iets goeds leidt. Teamleden durven zich uit te spreken, leiderschap te nemen en elkaar constructief te confronteren (laag 2). Hierdoor verdwijnt de onderstroom en ontstaat er een doel waar iedereen achterstaat. Het draagvlak groeit en daarmee ook de betrokkenheid (laag 3). Vanuit betrokkenheid ontstaat een gevoel van verantwoordelijkheid (laag 4). Teamleden willen hun werk goed doen, nemen eigenaarschap en zijn bereid om elkaar te helpen. Problemen worden niet op elkaar afgeschoven, maar opgelost. Dit leidt tot effectieve samenwerking en tot gemeenschappelijk resultaat (laag 5).
De grootste valkuil van teams
De Piramide van Lencioni laat zien dat alles valt of staat met vertrouwen. Veel teams zijn geneigd om bij problemen naar de schuldvraag te kijken. Worden doelen niet gehaald of valt het resultaat (laag 5) tegen? Dan gaat het gelijk over de vraag wie er verantwoordelijk is (laag 4). De piramide staat dan in feite op z’n kop. Daarmee los je niets op. Bovendien is de kans groot dat het bij een volgend project weer misgaat. Wil je als team succesvol zijn? Zorg dan dat de prioriteiten goed zijn. Dat begint met vertrouwen.
Als teamleider speel je een belangrijke rol. Wil je werken aan vertrouwen, openheid en betrokkenheid in jouw team? Dan is ons programma Leading others echt iets voor jou. Het helpt je om écht effectief leiderschap te nemen. Weten of het iets voor jou is? Laat je gegevens achter. We nemen graag contact met je op.