Duurzame verandering gaat niet vanzelf
In januari is het een hot item, maar in juni hoor je er niemand meer over: goede voornemens. Wist je dat Nederlanders hun goede voornemens gemiddeld al na 2,5 week uit het raam gooien? Discipline weg en daarmee is ook de verandering weg. Terug naar het oude patroon. Zonde, want dat hoeft niet. Met de juiste aanpak kun je in drie stappen naar duurzame verandering.
Steeds blijkt weer: duurzame verandering gaat niet vanzelf. Maar, met de juiste aanpak, lukt het in 3 stappen.
De drie I’s van verandering
Of het nu gaat om een gezondere levensstijl, minder stress of werken aan persoonlijke ontwikkeling: duurzame verandering komt niet vanzelf. Tegelijk is het ook niet de heilige graal die niemand kan bereiken. Wij van Brout geloven dat mensen hun gedrag duurzaam veranderen als ze beschikken over de drie I’s: inzicht, impact en invloed. Daarmee bedoelen we dat verandering ontstaat wanneer iemand inzicht heeft in het eigen gedrag, de impact van de consequenties ervaart en invloed ontwikkelt om dit te veranderen. Het nieuwe gedrag is dan geen ‘moetje’ dat je jezelf oplegt, maar iets wat je écht wilt. Verandering, met andere woorden, komt op die manier van binnen (inzicht) naar buiten (gedrag).
Stap 1: Krijg inzicht
Alles begint met inzicht in jezelf en in jouw gedrag. Wie ben je? Waar ben je goed in? Waarin niet? En wat vind je belangrijk? Als je weet wat je doet en waarom je iets doet, kun je ook erkennen dat er iets te veranderen valt. Je kúnt anders reageren. Je kúnt andere keuzes maken. Neem bijvoorbeeld roken. Veel rokers zijn op jonge leeftijd begonnen. Ze stonden bij die eerste sigaret echt niet stil bij eventuele gezondheidsrisico’s. Inzicht in waarom je rookt en de risico’s komen pas later. De meeste volwassenen rokers weten écht wel hoe ongezond hun gewoonte is. Toch lukt het niet om te stoppen. Dat komt omdat de impact om te stoppen niet groot genoeg is.
Stap 2: Ervaar impact
Zonder impact geen noodzaak. Mensen willen pas écht veranderen, als ze de (negatieve) consequenties van hun gedrag gaan ervaren. Zolang de impact niet duidelijk is, is er ook geen noodzaak om dingen anders te doen. Waarom zou je stoppen met roken? Je hebt er nu toch geen last van? Pas wanneer je conditie achteruitgaat, of wanneer mensen in je omgeving ziek worden door roken, word je écht geconfronteerd met de consequenties van jouw gedrag. Gezondheidsproblemen door roken zijn geen ver-van-je-bed-show meer, maar je ervaart het zelf in je dagelijks leven. De impact is merkbaar en de drang om te veranderen groeit. Je weet het niet alleen, maar je vóelt het. Uiteindelijk bereik je het punt waarom je denkt: ‘Wat ben ik aan het doen? Dit is het niet waard. Ik wil anders!’
Stap 3: Ontwikkel invloed
Na inzicht en impact, komt invloed. Je moet iets kúnnen veranderen. Op sommige factoren heb je geen invloed. Je kunt sigaretten niet gezonder maken, maar er zijn manieren die het stoppen met roken kunnen ondersteunen. Nicotinepleisters, boeken, trainingen… Of misschien kies je er vol overtuiging voor om het helemaal op eigen kracht te doen. Als de urgentie om te veranderen hoog is, vind je wel een weg. Dit is wat we bedoelen met invloed. Meestal ontwikkelen mensen vanzelf invloed wanneer ze de impact van hun gedrag ervaren. Lukt het niet linksom, dan maar rechtsom. Die intrinsieke wil om te veranderen zorgt er niet alleen voor dat je echt stopt, maar ook dat je volhoudt. Zoals dat bij het voorbeeld met roken werkt, werkt het ook op je werk of in je privéleven. Wat je ook nastreeft: verandering komt wanneer je inzicht hebt in je eigen gedrag, de impact daarvan ervaart en invloed ontwikkelt om te veranderen.
Waarom veel verandering mislukt
Terug naar de goede voornemens. Veel mensen vallen weer terug in oude patronen, omdat ze het proces verkeerd aanpakken. Ze beginnen bij de laatste stap. Je kunt 100 trainingen doen en trucjes leren, maar zonder inzicht en impact is verandering niet blijvend. Dan is het een kortstondig trucje. Je leert even hoe je gezonder leeft, feedback geeft, beter luistert of effectief leidinggeeft, maar het is niet duurzaam. Als je de impact niet diep van binnen voelt, is er geen noodzaak om het vol te houden. De nieuwe vaardigheid is zo verleerd. En dan ben je in 2,5 week weer terug bij af.
Wil je ook aan de slag met persoonlijke ontwikkeling? Onze Brout School biedt programma’s voor elke doelgroep en elk niveau. We bring out the best in you!