Onno Hamburger en Ad Bergsma zijn allebei bekende namen op het gebied van de positieve psychologie in Nederland. Hamburger is vooral werkzaam als coach/trainer en Bergsma is wetenschapsjournalist en onderzoeker. Hun gezamenlijke schrijverschap doet vermoeden dat “Gelukkig Werken” een boek is waarin theorie en praktijk op een mooie manier gecombineerd worden. En dat vermoeden wordt tijdens het lezen van het boek ruimschoots waar gemaakt.
Een gelukkige loopbaan
Eerst over het onderwerp van het boek. De titel zou er op kunnen wijzen dat dit een boek is voor managers, leidinggevenden of organisatieadviseurs. In dat geval zou het gaan over de mogelijkheden om de organisatie zo vorm te geven dat deze werknemers gelukkig maakt. De auteurs kiezen echter voor een andere invalshoek, namelijk die van het individu. De vraag is wat je zelf kunt doen om gelukkiger te worden in je werk.
Het uitgangspunt is al bij uitstek positief psychologisch van aard: er wordt van uit gegaan dat het streven naar geluk op het werk de moeite waard is. Met behulp van talloze onderzoeksresultaten onderbouwen Hamburger en Bergsma de voordelen van gelukkig werknemers. Het blijkt dat deze productiever en creatiever zijn, minder gevoelig voor stress en bovendien gezonder. Geluk is geen narcistische droom van ons verwende westerlingen, maar een haalbaar en nastrevenswaardig doel.
Wat wil je? En hoe bereik je dat?
Globaal gaat het boek in op twee “processen” die zorgen voor geluk op het werk: het vinden van het juist pad en het volgen daarvan. Bij het vinden van het juiste pad gaat het vooral over het zoeken naar een professie die bij je persoonlijkheid en je kwaliteiten past. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk blijkt dat we ons pad gemakkelijk uit het oog verliezen. Hamburger vertelt dat hij vroeg in zijn loopbaan een functie krijgt aangeboden in Curacao. Het eiland is sprookjesachtig mooi en het geluk lijkt voor het oprapen te liggen. Toch bevalt het hem niet omdat het werk dat hij doet totaal niet past bij zijn persoonlijkheid; een kantoorbaan blijkt lastig samen te gaan met een extraverte persoonlijkheid.
Als je weet wat je wilt, is het nog de uitdaging om dat in de praktijk te brengen. Er worden verschillende “valkuilen” behandeld waar je in kan trappen als het hier op aankomt. Het spreekt me persoonlijk aan dat hier openlijk de nadelen van de positieve psychologie besproken worden. Zo wijzen de schrijvers er op dat een te grote gerichtheid op onze persoonlijke ontwikkeling er toe kan leiden dat we nooit meer tevreden zijn. Net zoals een te grote positiviteit er voor kan zorgen dat we gevaren onderschatten.
Praktische wetenschap
De verhouding tussen wetenschap en praktijk wordt door het hele boek goed bewaakt. Het persoonlijke verhaal van Hamburger staat centraal in het boek en wordt aangevuld met de verhalen van cliënten uit zijn coachingspraktijk. De voorbeelden dienen als illustratie bij de vele wetenschappelijke inzichten die gepresenteerd worden. Daarnaast zijn er talloze testjes opgenomen om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen. Dit alles maakt “Gelukkig werken” een sprankelend en verfrissend boek vol aanmoedigingen en handvaten om het leven in eigen hand te nemen en het geluk na te jagen.
Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!