Een goede cursus leidinggeven begint met zelfinzicht
Voordat je kunt leidinggeven aan anderen moet je eerst leiding kunnen geven aan jezelf. In een goede leiderschapscursus wordt er in de eerste plaats veel aandacht besteed aan zelfinzicht. Dit heet persoonlijk leiderschap. Het bewandelen van deze ‘interne reis’ kan confronterend zijn maar is noodzakelijk om te begrijpen wie je bent, wie je wilt zijn als leider en welke leiderschapsstijl goed bij je past. Een individueel coaching traject kan je hier ook heel goed bij helpen.
Met leiderschap creëer je vertrouwen
Vertrouwen is de basis van waaruit ontwikkeling mogelijk is. In een cursus leidinggeven leer je hoe je het vertrouwen kunt laten groeien van jouw medewerkers en wat daarvoor nodig is. Als mensen elkaar vertrouwen, dan gaan zij zich uitspreken. Daarmee voorkom je onderstroom, geroddel of wantrouwen. Zij gaan zeggen wat ze écht vinden zonder bang te zijn voor de reactie. Dat is wat je wilt! Mensen voelen zich prettig in een omgeving die veilig voelt. Dat kan een enorme boost geven in creativiteit, productiviteit en zorgt voor een prettige cultuur. Daar kan jij voor zorgen, echt waar! Tijdens de cursus leiderschap Leading Others the Deep Dive leer je hoe.
Constructief conflict
Goede teams zijn het niet altijd met elkaar eens. Dat wil je ook niet. Constructief conflict betekent dat je ‘ruzie’ kunt maken zonder dat het schadelijk is voor de relatie. Een discussie mag hoog oplopen. Je mag last van elkaar hebben. Je mag het met elkaar oneens zijn. Soms schuurt het even. Je daagt elkaar uit. Daarmee kom je verder. In een goede cursus leiderschap leer je hoe je omgaat met constructief conflict. Je zal zien dat goede conflicten leiden tot onverwacht goede uitkomsten. Het is wel belangrijk dat iedereen zich uiteindelijk kan vinden in het eindresultaat. Daar ben jij als leider verantwoordelijk voor!
Betrokkenheid
Constructieve conflicten leiden tot betrokkenheid. Mensen gaan ergens voor staan en dat wakkert een vlammetje aan. Je medewerkers voelen zich betrokken bij het gemeenschappelijk doel. En helpen elkaar om dat te bereiken. Gedeelde betrokkenheid werkt verbindend. In een cursus leiderschap leer je hoe je de betrokkenheid van jouw medewerkers vergroot.
Situationeel leiderschap
Situationeel leiderschap betekent dat jij je leiderschapsstijl aanpast aan de situatie. Soms heeft je team een dominante leider nodig, op andere momenten is ondersteunend leiderschap belangrijk. Een goede leider herkent de situatie en weet welk type leiderschap wordt gevraagd om het team of het individu verder te helpen.
Resultaatgerichtheid
Het is natuurlijk fijn als je medewerkers het goed met elkaar kunnen vinden. Maar dat leidt nog niet tot de gewenste resultaten. Als leider houd jij het doel voortdurend voor ogen en ondersteun je jouw team om de beoogde resultaten te bereiken. Een cursus over effectief leiderschap helpt je om jouw resultaatgerichtheid te ontwikkelen. Ben je klaar voor de volgende stap? Dan heten we je van harte welkom om samen met een groep gelijkgestemden een Deep Dive te nemen in jouw leiderschap
Coachend leiderschap, kwetsbaar leiderschap en inspirerend leiderschap
Coachend leiderschap, kwetsbaar leiderschap en inspirerend leiderschap zijn drie benaderingen die in de moderne werkomgeving steeds belangrijker worden. Coachend leiderschap draait om het begeleiden en ondersteunen van teamleden om hun potentieel volledig te benutten. In plaats van simpelweg opdrachten te geven, neemt een coachend leider de rol aan van mentor en gids, waarbij hij de ontwikkeling van vaardigheden en de groei van zijn team centraal stelt. Dit type leiderschap moedigt medewerkers aan om zelf oplossingen te vinden en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk, wat hun zelfvertrouwen en autonomie versterkt.
Kwetsbaar leiderschap benadrukt het belang van openheid en eerlijkheid. Een leider die bereid is zijn eigen onzekerheden en fouten toe te geven, creëert een cultuur van vertrouwen en authenticiteit binnen het team. Door zich kwetsbaar op te stellen, moedigt de leider anderen aan om hetzelfde te doen, wat leidt tot diepere en eerlijkere communicatie. Deze benadering helpt bij het opbouwen van sterke relaties, omdat teamleden zich meer verbonden en begrepen voelen. Bovendien zorgt kwetsbaar leiderschap ervoor dat problemen sneller worden herkend en opgelost, omdat er geen angst is om fouten te bespreken.
Inspirerend leiderschap, ten slotte, is gericht op het motiveren en enthousiasmeren van teamleden door een duidelijke visie en passie over te brengen. Een inspirerende leider weet mensen te raken en te mobiliseren door middel van zijn of haar overtuiging en energie. Dit type leiderschap werkt aanstekelijk: wanneer een leider gepassioneerd is over een doel, zullen de teamleden dat vaak ook zijn. Inspirerende leiders weten de lange termijnvisie van de organisatie om te zetten in een gezamenlijk streven, wat resulteert in een verhoogde betrokkenheid en productiviteit. Hierdoor wordt niet alleen het succes van het team vergroot, maar ontstaat er ook een werkcultuur waar mensen graag deel van uitmaken.
Klaar om jouw leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen? Dan vraag meer informatie op of meld je aan, de volgende startdata zijn beschikbaar: startdata Leading Others the Deep Dive:
- 10 september
- 17 oktober
- 19 november
Ben je nog niet klaar voor de Deep Dive maar net gestart met leidinggeven?
Dan kun je deelnemen aan de cursus leiderschap Starten met Leidinggeven op 26 november, de intake is in november. Vraag snel meer informatie aan via deze pagina: Starten met Leidinggeven.