Wat doen we tijdens onze coaching om burnout te voorkomen? (We noemen deze coaching overigens vitaliteitscoaching aangezien we ons liever richten op het resultaat.) In dit artikel schetsen we een aantal elementen van onze burnout coaching.
Dingen die je zelf kunt doen
In ons artikel over de oorzaken van een burnout bespraken we al dat er meerdere redenen zijn voor een burnout. Het kan puur aan werkdruk liggen, maar ook aan de invloed die je hebt (vooral het gebrek daar aan), de relaties op je werk en de mate waarin je je gewaardeerd wordt.
Het is belangrijk om helder te hebben hoe een burnout ontstaan is, want dat wijst ons de weg naar de meest effectieve behandelmethode. Als het puur aan werkdruk ligt, kan het helpen om aan timemanagement te doen. Wanneer het probleem vooral ligt in een gebrek aan waardering of invloed, helpt het vaak om assertiever te worden. Het hangt in deze gevallen dus maar net af van het probleem.
Er is echter ook een algemene deler in de behandeling van burnout. Het meest in het oog springende symptoom bij burnout is het gevoel van vermoeidheid. Er zijn een aantal technieken om hier beter mee om te kunnen gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan meditatie, ontspanningsoefeningen en het actief organiseren van momenten waarop je kunt ontspannen.
Veranderingen binnen de organisatie
We moedigen het altijd aan om de organisatie te betrekken bij het coachingstraject. Zij kunnen (en willen) je vaak helpen om de werkdruk omlaag te brengen, je invloed te vergroten en je wat tijd te geven om te ontspannen. Dit gaat vaak in overleg met de bedrijfsarts.
Het klinkt misschien gek om de organisatie te betrekken bij jouw probleem, maar het is vaak de enige manier om het traject echt effectief te maken. Als er binnen de organisatie niets verandert, is het moeilijk om daar als eenling tegenin te gaan. Het versterken van je capaciteiten helpt dan wel iets, maar is vaak onvoldoende om tegen een constante stressvolle omgeving op te kunnen. Uiteraard zal de communicatie met de werkgever wel altijd in overleg met jou gaan.
De organisatie wil overigens niet in alle situaties meewerken. In die gevallen is het soms de beste stap om afscheid te nemen van de organisatie en je werkzaamheden voort te zetten in een andere omgeving. Als je daar nu niet (of zelfs absoluut niet) voor open staat, is dat uiteraard geen probleem. In de loop van het traject blijkt vanzelf wanneer het tijd wordt om deze mogelijkheid te overwegen.
Burnout coaching
Burnout is een betrekkelijk gecompliceerd probleem. Vooral omdat het te maken heeft met de interactie tussen jou (de werknemer) en de organisatie waarin je werkt (de werkgever). Je raakt dan ook gemakkelijk “verstrikt” in die situatie. Je piekert alleen nog maar, zonder dat je tot een stap in de goede richting komt.
Het is in die gevallen dan ook handig om een externe partij te hebben die je door het zware weer kan loodsen. Een coach kan je handvatten geven om mee door te werken en een onafhankelijke partij zijn in de onderhandelingen met je werkgever.
Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!