Mijn band is lek…
Je kent het wel, van die dagen waarop alles tegenzit. Je hebt je verslapen, het regent pijpenstelen, je band is lek, de brug staat open, je komt te laat voor een belangrijke meeting en je broek scheurt uit. Als deze rampdag dan eindelijk afgelopen lijkt, kom je thuis en heeft je driejarige zoontje de muur gebruikt om zijn nieuwste kunstwerk te portretteren toen de babysitter even niet oplette.
Oké. Eerlijk is eerlijk. Tijdens de coronacrisis zal dat je allemaal niet zo snel overkomen. Je brengt je dagen toch vooral binnenshuis door. En de kinderen weten inmiddels dondersgoed waar ze wél en waar ze níet mogen tekenen.
Desondanks zal deze tijd ook zorgen voor een gevoel van: ‘dit moet ook precies mij allemaal overkomen’. Alsof het Corona-virus niet alleen fysieke klachten oplevert, maar ook voor mentale verzwakking zorgt, en daar hoef je het virus niet eens voor te hebben.
Af en toe even klagen en balen van de dingen die je ‘overkomen’ is hartstikke menselijk. Dat doen we allemaal. Blijf je daarin hangen? Dan zou dat je weleens bakken met tijd, energie en geluk kunnen kosten.
De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid
Stephen Covey beschreef dit proces ruim 30 jaar geleden al voortreffelijk aan de hand van de ‘Cirkel van Invloed’ en de ‘Cirkel van Betrokkenheid’. De cirkel van invloed ligt binnen de cirkel van betrokkenheid en bevat alle dingen in jouw leven, waar je invloed op hebt (de naam zegt het eigenlijk al). Alles waar je geen invloed op hebt ligt automatisch daarbuiten, in je cirkel van betrokkenheid.
Je leven in twee cirkels
Je kunt alles wat in je leven gebeurt, plaatsen in een van de twee cirkels. Regen? Cirkel van betrokkenheid. Lekke band? Cirkel van betrokkenheid. Brug die open staat? Je raadt het al, Cirkel van betrokkenheid!
Als je het zo bekijkt kun je eigenlijk álles wel in die cirkel van betrokkenheid plaatsen. En er zijn genoeg mensen die dat doen. Je kent ze ongetwijfeld, mensen die goed gedijen in de slachtofferrol. Alles ‘overkomt’ hen, wat ook meteen impliceert dat ze nergens iets aan kunnen doen.
Besteed als experiment eens één dag ál je tijd, energie en focus aan de dingen waar je niks aan kunt doen. Het weer, je baas, de belastingdienst, je partner, corona, Trump, die lekkage, you name it! Kies jouw persoonlijke favorietjes en ga daar eens lekker over klagen. Ga ervan balen. Laat ook vooral iedereen weten dat je zo machteloos bent en kijk dan eens wat er gebeurt. De eerste 5 minuten voelt dat misschien nog lekker, maar ik kan je verklappen, snel daarna ga jij je verschrikkelijk leeg voelen. Aan je lot over gelaten. Zonder mogelijkheden om het te veranderen. Je komt in de depressie fase terecht van de verandercurve.
Van reactief naar proactief
Al die focus op de cirkel van betrokkenheid zorgt automatisch voor een gigantische krimp van je cirkel van invloed. Je wordt er dus letterlijk minder invloedrijk van.
Gelukkig kan het ook anders! Laten we eens kijken naar die cirkel van invloed en hoe je juist daar je focus kunt aanbrengen. Voor het gemak pakken we weer het voorbeeld van de regen. Dat zit duidelijk in je cirkel van betrokkenheid, het regent, of het regent niet (tenzij je een sjeik in Dubai bent). Maar dat betekent nog niet dat je zeiknat hoeft te worden als je de deur uitloopt! Pak een paraplu en het probleem is opgelost. Zo werkt het eigenlijk met alles. We zeggen weleens: ‘dat je een cactus hebt, betekent nog niet dat je er de hele dag op hoeft te gaan zitten’. Met andere woorden: ga op zoek naar datgene waar je wel invloed op hebt!
En dat kun je met alles doen. Relatieproblemen? Praat erover! Werkt dat niet? Probeer dan eens een relatiecoach. Uit je broek gescheurd? Ga wat vaker hardlopen. Sta je altijd in de file? Pak de trein. En baal je van Corona? Trust me, so do we! Maar laten we samen kijken naar wat dan wel mogelijk is. Wellicht run jij straks ook je eigen webshop (al hopen wij dan wel dat je wat meer corona-vriendelijke producten aanbiedt dan de jongeren in het filmpje).
Klaar om van reactief naar proactief te switchen? Liever kansen dan beren op de weg zien? Investeer dan in jouw (persoonlijk) leiderschap met Brout. We spreken elkaar. Het maakt ons niet uit of we dat doen op anderhalve meter afstand, via beeldbellen, lekker ouderwets met de telefoon of per mail. Er ligt altijd wel een communicatiemiddel binnen onze cirkel van invloed!
Mail: info@brout.nl
Tel nr: 0346 237 140