Stress is een heel gezonde functie van ons lichaam. Als we geen stress hebben, zou dit een aanzienlijk probleem zijn. We herkennen problematische situaties dan niet meer en kunnen er ook niet effectief op in spelen. Stress kan echter ook te lang aanhouden en dan inbreuk plegen op onze gezondheid. In dit artikel bespreken we waarom dat soms gebeurd en wat de klachten zijn die dan spelen.
Problemen met stress
Stress komt en gaat. Zolang dat patroon voorgaat, is er geen groot probleem. Pas als er een situatie ontstaat waarin de stress vooral komt en niet meer gaat, ontstaan er problemen en gaat de stress tegen ons werken. Er zijn een aantal redenen waarom stress tegen ons kan gaan werken. We noemen hier drie:
Teveel stress: als je in een situatie komt waarin je constant onder druk staat, kan de stress je simpelweg te veel worden. Soldaten in oorlogssituatie leven bijvoorbeeld maandenlang letterlijk met doodsangst. In veel gevallen wordt hen dit teveel. Het is belangrijk om periodes van hoge stress af te sluiten met periodes van ontspanning.
Geen gewenning: veel mensen raken op lange termijn gewend aan stress in een bepaalde situatie. Als je iemand moet bellen voor een verkoopgesprek is dit de eerste keer moeilijk. Maar als je dit vaak genoeg doet, wordt de spanning steeds minder en deze verdwijnt uiteindelijk. Mensen met een laag zelfvertrouwen hebben dit echter minder sterk. Zij blijven er van overtuigd dat het de volgende keer weer erg moeilijk zal zijn.
Niet meer stoppen: sommige mensen kunnen van nature minder goed omgaan met stress. Normaal is het zo dat de reacties die we hebben in stressvolle situaties (meer cortisol, hogere bloeddruk etc.) naar verloop van tijd niet alleen afnemen, maar zelfs onder nul zakken. Als je lichaam met andere woorden een tijd extreem veel cortisol (de stof die zorgt voor de symptomen van stress) heeft afgescheiden, wordt dat gevolgd door een periode waarin er minder cortisol wordt afgescheiden.
In al deze situatie zou je het stress systeem kunnen omschrijven als een elastiek waar de rek uit is. Het is zolang aangespannen geweest dat het niet meer terugschiet naar een prettige situatie. En als dat gebeurt kun je last krijgen van een aantal klachten.
Stress klachten
Er zijn een aantal klachten die samenhangen met langdurige stress die niet meer minder wordt.
-Slapeloosheid: een lichaam dat voortdurend klaar staat om te vechten of te vluchten is niet gemakkelijk om in slaap te krijgen. Veel mensen met langdurige stress krijgen dan ook last van slapeloosheid. Depressiviteit is een klacht die daar mee samenhangt.
-Paniekstoornis: een stresssyteem dat niet in evenwicht is, kan soms ineens opspelen. Mensen voelen zich dan paniekerig en krijgen angstaanvallen. Ze zijn voortdurend gespannen en kunnen nooit tot rust komen.
-Lichamelijke klachten: een hoge bloeddruk en hartklachten, maag en darmklachten, duizeligheid, rugklachten en/of hoofdpijn. Het zijn allemaal problemen die spelen bij mensen met langdurige stress.
Stress voorkomen
Het IvPP helpt met zijn vitaliteitscoaching aan het voorkomen van langdurige stress. In dit coachingsprogramma wordt in eerste instantie gekeken naar de oorzaken van de stress. Waar komt de spanning vandaan en hoe kan deze onder controle gekregen worden. Daarnaast besteden we aandacht aan manieren om energie te krijgen en ontspanning te vinden.
Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!