Assertiviteit is een term die binnen de psychologie ontstaan is en gaat over communicatie. Assertief gedrag is handelen met respect voor eigen doelen en de doelen van de ander. Altijd maar toegeven aan de ander is dus net zo slecht als altijd je eigen doelen opdringen. De verschillende soorten assertiviteit kun je alsvolgt weergeven:
Sub-Assertief ——————————————– Assertief ————————————————— Agressief
Zowel zeer assertief gedrag als zeer agressief gedrag is niet ideaal. De waarheid ligt ook bij assertiviteit in het midden.
Na lang onderzoek hebben we ontdekt wat de belangrijkste aspecten van een goede assertiviteitstraining zijn. Hieronder hebben we dat samengevat in 10 assertiviteit tips.
1. Nee zeggen alleen is voldoende:
Nee zeggen is voor veel mensen moeilijk. Veel mensen hebben de neiging om hun weigering in te kleden. “Ik kan niet komen, want ik voel me niet zo lekker.” of “Je mag dat boek niet lenen, want ik ben het zelf aan het lezen.” Een simpel “Nee” volstaat echter. En als mensen vragen waarom je weigert, kun je antwoorden: “Ik heb dat nu eenmaal liever niet.” In de meeste gevallen ben je geen uitleg verschuldigd.
2. Ga de confrontatie aan:
Op dit moment vind je het waarschijnlijk heel moeilijk om assertief tegenover anderen te zijn, maar dat hoeft niet zo te blijven. De beste manier om beter te worden, is door te oefenen. Oefening baart kunst. Fietsen was ook moeilijk toen je het voor het eerst leerde, maar waarschijnlijk denk je er nu niet eens meer bij na. De eerste stap is het moeilijkst, maar uiteindelijk zul je de confrontatie aan moeten gaan.
3. Ontspan:
Je assertief gedragen is eng als je het niet vaak doet. Waarschijnlijk voel je je hart kloppen en je bloed racen wanneer je op het punt staat om tegen iemand in te gaan. Probeer je op dat moment te ontspannen. Door je te ontspannen wordt deze angst vanzelf minder. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je spieren eerst aan te spannen en ze daarna weer te ontspannen. Je kunt namelijk niet tegelijk gespannen en ontspannen zijn.
4. Gebruik “ik” boodschappen
Wanneer je wilt aangeven dat het gedrag van de ander je niet aanstaat, kun je je zin het best beginnen met een “ik” boodschap. Bijvoorbeeld: “Ik heb last van de rook” of “Ik kan me niet concentreren als je zo veel lawaai maakt.” Vermijd ‘jij-bakken’ zoals: “Je bent ook altijd zo luidruchtig” of “die vieze rook van jou ook altijd”. Mensen zullen zich dan snel aangevallen voelen.
5. Wees niet té assertief
Veel mensen die assertiever willen worden, gaan daar in het begin wat te ver mee. Ze dringen zich op of eisen dat ze hun zin krijgen. Gedrag is echter alleen assertief als je oog hebt voor jouw eigen belangen en de belangen van de ander. Probeer dus op een rustige maar duidelijke manier je mening te geven waarbij je duidelijk laat merken dat je de ander ook begrijpt
6. Gedraag je assertief
Assertief ben je niet alleen in je boodschap. Je woorden zijn een belangrijk onderdeel van de communicatie, maar je houding en je stemgebruik tellen ook mee. Verstop je dus niet, maar laat duidelijk blijken dat je er bent.
7. Ontdek wat je tegenhoudt
Veel mensen spreken anderen liever niet tegen omdat ze bang zijn voor de gevolgen. Wat zal de ander wel niet denken en wat als…. (vul op de stippellijn maar allerlei rampscenario’s in). Probeer zaken eens van de andere kant te bekijken. Wie zegt dat de ander boos wordt, misschien is hij juist wel heel blij dat je aangeeft wat jou bezig houdt. En hoe groot de kans op rampscenario’s is, kun je alleen maar inschatten nadat je een keer met assertief gedrag geëxperimenteerd hebt.
8. Bereid je voor
In veel gevallen kun je assertief gedrag voorbereiden: als je er in bepaalde situaties steeds weer moeite mee hebt om assertief te zijn bijvoorbeeld, of wanneer je vooraf weet dat je assertief zult moeten zijn. In die gevallen kun je thuis al op een gepaste reactie oefenen. Dan weet je in ieder geval dat je het in je hebt waardoor je sterker in je schoenen zult staan.
9. Kijk goed naar anderen
Zijn er mensen in je omgeving die wel assertief zijn? Kijk dan eens naar hoe zij zich gedragen. Kijk naar de manier waarop ze zich bewegen en welke woorden ze gebruiken. Je steekt er niet alleen van op hoe het moet, maar vooral dat het kan.
10. Volg een cursus of een training als je er moeite mee blijft houden
Vraag jezelf eens af: wat ga je met bovenstaande kennis doen. En wees daarbij eerlijk. Ga je daadwerkelijk oefenen in de praktijk. Ga je daadwerkelijk ik-boodschappen gebruiken?
Uit onderzoek blijkt dat gedragstraining (dus het oefenen met assertief gedrag) verreweg het belangrijkste bestandsdeel is van elke assertiviteitstraining. Dit is moeilijk om van papier te oefenen. Dat is alleen in een training of in een coaching goed te bereiken. Bekijk hier hoe wij daarme kunnen helpen.
Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!