Werkgeluk 10-daagse

Jouw meest werkgelukkige jaar ooit.
Daar gaan we voor!

Een leuk en leerzaam onderzoek voor en over jezelf. In tien werkdagen word jij je bewust van je eigen werkgeluk. Op deze pagina vind je alle inspiratie die we deze dagen maken. Van video’s tot podcast-afleveringen. Veel werkgeluk!

De Werkgeluk 10-daagse is beëindigd. 

Ontdek meer over werkgeluk

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is meer dan je werk ‘leuk’ vinden. Werkgeluk betekent ook dat je voldoening haalt uit je baan, geprikkeld wordt en intrinsiek gemotiveerd bent. Werkgeluk ligt deels bij jezelf en wordt ook beïnvloed door de organisatie, je manager en het team waarin je werkt.​

Onderzoek laat er geen twijfel over bestaan. Werkgeluk wérkt: het leidt tot een hogere productiviteit, meer creativiteit, lager verzuim en nog tal van andere dingen. Inmiddels zijn steeds meer organisaties en hun mensen overtuigd om werk te maken van werkgeluk!

Tijdens deze Werkgeluk 10-daagse krijg je inzichten, fun facts en tools die direct toepasbaar zijn. Zo word jij je bewust van je eigen werkgeluk en hoe deze beïnvloed wordt door je werk en werkomgeving.

Leuk dat je deelneemt!

Gedragsveranderaar Sander Vuurmans heet je welkom en geeft meer informatie over de Werkgeluk 10-daagse.

Dag 1: Plezier

Werkgeluk en werkplezier worden vaak door elkaar gehaald. Niet gek, want uit de wetenschap blijkt dat plezier de grootste invloed heeft op ons werkgeluk. Lachen is daarbij de belangrijkste reden.

Mensen die aangeven dat er genoeg gelachen wordt op werk, geven gemiddeld een 7,6 voor hun werkplezier. De groep die vindt dat er niet genoeg gelachen wordt, geeft gemiddeld een 6,2 voor hun werkplezier. 

Dus: lachen werkt en leidt tot meer werkplezier. In dit filmpje hebben ze in elk geval veel plezier op de werkvloer. Wellicht iets om ook bij jou te introduceren?

Reflectievraag: hoe onderhoud jij jouw werkplezier?

Dag 2: Voldoening

Ben je niet druk? Dan ben je niet cool. Zo werkt het in onze prestatiemaatschappij. Maar “hard” werken en “veel” doen, levert niet altijd voldoening op. En de gevolgen van onze prestatiezucht zijn niet mals: het leidt namelijk tot een ware burn-out epidemie.

Merk jij bij jezelf dat je minder terugkrijgt dan dat je erin stopt? Heb je het gevoel dat je te vaak met een onvoldaan gevoel naar huis gaat? Het advies is: ga niet harder werken, maar denk na over welke prestaties leiden tot een goed gevoel. En kies er heel bewust voor om daar je energie in te steken. 

Niet druk zijn, wel voldaan. Dat zou nog eens lekker zijn, toch? 

Sta eens stil bij deze vraag: welke prestaties leverden jou een goed gevoel op?

In deze Tedtalk vertelt psycholoog Lisa Merlo over waarom je moet stoppen met het streven naar succes als je op zoek bent naar voldoening.

Dag 3: Competentie

Doen waar je goed in bent en jezelf kunnen ontwikkelen. Daar draait competentie om. Niet alleen je werkgever, maar jij bent daar ook verantwoordelijk voor. Het ontwikkelen van een leer- en groeicultuur moet je samen doen. Door de manager én de medewerker.

Als medewerkers wordt gevraagd naar welke redenen er zijn om de organisatie eventueel te verlaten, dan staat een gebrek aan doorgroeimogelijkheden stipt op 1. Dit bevestigt het belang van de factor ‘competentie’.

Ook wij zien in de praktijk helaas maar al te vaak dat managers zich onvoldoende realiseren dat mensen laten groeien een essentieel onderdeel is van hun werk. 

De vraag van de dag: Kan jij je ontwikkelen in je rol of in het vakgebied?

In de e-learning van deze dag deelden we een TedTalk van Michael Corayer. Hij vertelt over competenties en waarom het belangrijk is om meer te leren over hóe je kunt leren. Dat verschilt namelijk per persoon, zo zegt hij.

Dag 4: Verbinding

Waarom moeilijk doen als het ook samen kan?

Mensen zijn groepdieren en verbinding is een groepsproces. We werken nou eenmaal graag samen. Binnen de context van werkgeluk onderscheiden we drie categorieën van verbinding: verbinding met de organisatie, verbinding met de mensen met wie we samenwerken en verbinding met de waarden, visie en doelen van de organisatie.

  1. De organisatie: Dat uit zich in het contact met het management. Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat het management dichtbij de werkvloer staat?
  2. Je collega’s: Verbinding tussen collega’s stimuleert het gevoel van veiligheid. Mensen die zich veilig voelen, durven te zeggen wat ze écht vinden. En dat is in organisaties ontzettend belangrijk.
  3. De missie, visie en doelstellingen van de organisatie: Als jij werkt bij een organisatie omdat je gelooft in hun missie en visie, dan voel je je sterk verbonden met de organisatie. Je zou het type bedrijf bij wijze van spreken zelf kunnen starten.

Hoe verbonden voel jij je met de organisatie, de mensen in de organisatie en de missie/visie en doelstellingen van de organisatie? Als je ontdekt dat jij je niet zo verbonden voelt, maar daar wel behoefte aan hebt, dan heb je op de factor verbinding werk te doen! 

De vraag van de dag: Met welke van de drie categorieën voel jij je het meest verbonden?

De dagelijkse portie inspiratie is vandaag een filmpje van Simon Sinek over waar verbinding écht over gaat en welke momenten er toe doen.

Dag 5: Vertrouwen

Uit onderzoek weten we dat vertrouwen van wezenlijk belang is voor werkgeluk. En niet voor niets, want vertrouwen leidt tot betere individuele prestaties, betere teamprestaties en betere bedrijfsresultaten.

Vertrouwen is iets abstracts en ongrijpbaars. Toch weet Brené Brown in haar TED Talk ‘De kracht van kwetsbaarheid’ vertrouwen haarfijn uit te leggen.

Komt te goed, gaat te paard. Je kent die uitdrukking vast wel. Dit geldt ook voor vertrouwen. Het vergt in je werk veel tijd en energie om vertrouwen op te bouwen. Maar kan ook zo weer weg zijn. Ga er dan ook zorgvuldig mee om…

De vraag van de dag: Heeft jouw leidinggevende vertrouwen in jou? En zo ja, waar blijkt dat uit?

Dag 6: Zingeving

“Zinvol werk staat boven familie.” Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Gallup over levensgeluk. Deze bevinding zegt alles over het belang van zingeving in je werk.

Zingeving kan je uitleggen op twee manieren. Enerzijds gaat het over in hoeverre je met je werk bijdraagt aan een bepaald ideaal. Iets goeds, iets moois of iets belangrijks voor de maatschappij?

Anderzijds gaat zingeving ook over in hoeverre jij bijdraagt aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen. Dat zegt namelijk iets over de mate waarin jouw werk ‘zin’ heeft.

Beantwoord deze vraag eens voor je zelf: Wat is de zingeving in het werk voor jou?

Als je moeite hebt met het begrip zingeving of worstelt met grote vragen als: ‘wat is mijn purpose of doel in dit leven?’ Dan is het de moeite waard om deze TedTalk te kijken over het Japanse concept ‘Ikigai’. Een krachtig model dat kan helpen om keuzes te maken die leiden tot meer zingeving.

Dag 7: Waardering

Waardering heeft een groot effect op ons werkgeluk. Een (klein) complimentje of de erkenning van een collega of klant voor iets wat je hebt gedaan. Mensen groeien door waardering.

Wij Nederlanders blijven toch een beetje krenterig. Ook in het geven van complimenten. Slechts 53% van de Nederlanders vindt namelijk dat ze vaak genoeg horen of ze hun werk goed doen. Wat ontzettend zonde is, want een compliment of een stukje erkenning is een kleine moeite.

We onderschatten hoeveel impact dat kan hebben op het werkgeluk van onze collega’s. Dus hup, vertel je collega’s vandaag een compliment of zet iemand in het zonnetje. Zal ook jou goed doen!

Vandaag wat meer reflectievragen: Heb jij afgelopen week je waardering voor iemand geuit? En heeft iemand dat bij jou gedaan? En wat deed dit met jou?

We hebben ook uitgelegd wat de complimenten paradox is. We snakken naar complimenten, maar zodra we een compliment krijgen, vinden we het moeilijk om ‘m in ontvangst te nemen. Gek hé? In dit filmpje van slechts 3 minuten wordt uitgelegd hoe je een compliment in ontvangst zou moeten nemen.

Dag 8: Autonomie

Baas over eigen werk(dag)!

Autonomie in je werk gaat om zelfstandigheid en vrijheid om je werk op je eigen manier te kunnen doen. En op je eigen tempo. Echter, we ervaren autonomie pas als we ook het vermogen hebben om beslissingen zelfstandig te kunnen nemen.

Je kunt bijvoorbeeld vrijgelaten worden in je werk, maar als je nieuw bent in je rol dan heb je juist behoefte aan meer begeleiding en instructies. Dit geldt ook als je nog onvoldoende over de competenties beschikt om je werk goed te kunnen doen. Verwar autonomie dus niet met vrijheid! Meer structuur, meer regels en meer richting kunnen juist leiden tot meer autonomie.

En dus meer werkgeluk 🙂

Reflectievragen van vandaag: Ervaar jij gebrek aan autonomie doordat je zelf geen beslissingen kan nemen? Of heb je juist meer behoefte aan begeleiding?

Dag 9: Werkdruk

Naast de 8 happifiers die we hier boven noemen, bestaan er ook dishappifiers. Ook wel hygiëne factoren genoemd. Een hygiëne factor betekent dat als het goed geregeld is, je daar niet gelukkiger van, maar als het niet goed geregeld is… dan kan je er heel ongelukkig van worden!

Een van de bekendste is werkdruk. Een ‘hoge’ werkdruk vinden we oké. Sterker nog, mensen die zeggen dat de werkdruk ‘hoog’ is geven gemiddeld het hoogste cijfer voor hun werkgeluk: een 7,5.  Echter, verandert de werkdruk van hoog naar te hoog, dan knalt het werkgeluk een ravijn in naar een gemiddelde van 6,2. 

Dat effect geldt trouwens ook voor een te lage werkdruk. Het mes snijdt aan twee kanten en kan grote gevolgen hebben voor ons werkgeluk.

Deze reflectievraag verwachtte je vast al: Hoe ervaar jij de werkdruk in jouw rol? Is dat te laag, goed, hoog of te hoog?
groot

Dag 10: De acht van werkgeluk

Het einde van de Werkgeluk 10-daagse. In tien werkdagen ontdekte jij de acht factoren van werkgeluk én dishappifiers die invloed hebben op jouw werkgeluk. Nu is het aan jou om werk te maken van je werkgeluk.

Met alle informatie die we ontvingen, duiken onze data-mensen nu op de persoonlijke rapportages. Houd je inbox in de gaten. Volgende week volgt nog één vraag. Daarna kan jij je eigen werkgeluk-rapport direct downloaden.

Hulp nodig om de tijd door te komen? Lees dan het e-book Maak werk van Werkgeluk.

De reflectievraag die we volgende week beantwoorden voor jou: Welke factor heeft de grootste impact op jouw werkgeluk?

Dit was de laatste!

Alleen met volledige dagrapporten krijg je het beste beeld van jouw werkgeluk. In de loop van deze week ontvang je dan jouw werkgeluk-rapportage in je inbox.

Veel werkgeluk!

Werkgeluk inspiratie voor jou!

Brout Radio

Een aflevering over ‘Vergroot je werkgeluk’. In 30 minuutjes een deep-dive op de acht factoren.

Luister hier

E-book: Maak werk van Werkgeluk

Liever even lezen? Download dan ons e-book over de metronoom van werkgeluk. Inclusief fun facts.

Download het e-book

Rad van Werkgeluk

Op een speelse manier de acht factoren van werkgeluk ontdekken? Geef dan een slinger aan het rad.

Geef een slinger