fbpx

Regelmatig wordt me gevraagd wat zelfvertrouwen nu eigenlijk is. Gedurende mijn onderzoek heb ik een theorie ontwikkeld die er van uitgaan dat zelfvertrouwen bestaat uit een combinatie van vaardigheid en waardigheid. Het kost nog best wat tijd om dat uit te leggen. Soms vraagt men om het in één zin samen te vatten. Zelfvertrouwen, zeg ik dan, is het vertrouwen op jezelf.

Dat lijkt misschien een cirkelredenering: zelfvertrouwen is vertrouwen op jezelf. Toch is dat de beste beschrijving die ik er van kan geven. Ik zal uitleggen waarom deze beschrijving zo goed is en daarbij toch weer verwijzen naar vaardigheid en waardigheid.

Vertrouwen in je kunnen

Allereerst is het zo dat het vertrouwen op je vaardigheid een belangrijk onderdeel is van je zelfvertrouwen. Als je je vaardigheden wilt ontwikkelen, kun je dat doen door te oefenen en te experimenteren in de praktijk. Er zit echter ook een psychische component aan presteren. Je moet de overtuiging zien te ontwikkelen dat je het kunt. Stel je een voetbalteam voor dat een half uur lang de sterren van de hemel speelt. De bal gaat prachtig rond en ze hebben meerdere kansen die allemaal helaas net naast gaan of belanden op de lat. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het eerste doelpunt valt. Door een bizar misverstand scoren de tegenstanders echter . Plotseling staat ons voetbalteam met 1-0 achter. Vanaf dat moment geloven de voetballers er niet meer in en dat heeft een duidelijk effect op hun prestatie. Het lijkt er ineens op dat de spelers elkaar niet meer kunnen vinden en de agressie en de passie is uit het spel.

Wat is hier gebeurd? In het eerste half uur bleek duidelijk dat de spelers voldoende vaardigheden hadden. Hun techniek was goed en ze speelden de tegenstander van de mat. Dat ze niet scoorden was een tegenvaller, maar je kunt altijd pech hebben. Met hun vaardigheden had dat weinig te maken. Het is moeilijk voorstelbaar dat hun vaardigheden na de tegengoal ineens minder werden. Er waren geen spelers geblesseerd geraakt en de tegenstander bracht ook niet ineens nieuwe spelers in waardoor de verhouding in de vaardigheden veranderde. Dat de prestaties minder werden, moet dus ergens anders aan gelegen hebben. Wat er gebeurde was dat de spelers niet meer in hun vaardigheden geloofden. Ze waren er van overtuigd dat ze niet meer konden winnen en waren het geloof in hun vaardigheden verloren.Een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen is om het vertrouwen in jezelf te koesteren en te ontwikkelen.

Vertrouwen in je eigen oordeel

Een ander belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen is het vertrouwen in je eigen oordeel. Ik zie veel kandidaten die een lage eigenwaarde hebben. Ze vinden dat ze zelf niet veel voorstellen. Dat uit zich ook in hun omgang met anderen. Als ze een meningsverschil hebben, gaan ze er over het algemeen al snel vanuit dat de mening van de ander meer waard is dan die van hen. En daarom geven ze de ander al snel gelijk.

Als je een hoger zelfvertrouwen wilt hebben is het belangrijk om weer op je eigen mening te leren vertrouwen. Daarvoor is het allereerst noodzakelijk om te ontdekken wat je eigen mening is. De volgende stap is om ook voor die mening op te komen. Wat dat betreft heeft het vergroten van je zelfvertrouwen veel te maken met het vergroten van je assertiviteit.

Leren vertrouwen op jezelf?

In het boek “Vergroot je zelfvertrouwen” wordt de uitgebreide theorie achter het verkrijgen van een stabiel zelfvertrouwen uitgelegd.

Wil je serieuze stappen maken in het vergroten van je zelfvertrouwen? In dat geval is het coachingstraject iets voor je. In dat traject werken we in zes gesprekken aan het versterken van je vaardigheid en je waardigheid zodat je een rotsvast vertrouwen in jezelf krijgt. Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!

Broutlab


EQ Booster


Leading Organizations Intensive


Starten met leidinggeven


Leading Organizations Women Intensive


Trainersopleiding


Leading Organizations - Regular


Leading Self The Deep Dive


Leading Self The Fundamentals


Leading Others The Deep Dive


Starten met leidinggeven

Leuk dat je interesse hebt in ons trainingsprogramma voor startende leiders! Laat hier je gegevens achter, dan nemen we binnen twee werkdagen contact met je op en vertellen er je meer over.