fbpx

Elke. Dag. Is. Hetzelfde. Je kunt nergens naartoe, werken doen we thuis, mensen zien we nauwelijks… Tóch is stilstand niet nodig! Ontdek hoe je ook op die paar vierkante meter van jouw huis kunt werken aan persoonlijke ontwikkeling.

Saai, saaier, saaist

In het begin was het thuiswerken nog spannend. De switch van kantoor naar huis was plotseling en onwennig. Aan adrenaline geen gebrek. Inmiddels zijn we een jaar verder sinds de eerste lockdown. Wat we nu vooral merken? De eentonigheid. Elke dag is hetzelfde. Het lijkt alsof we stilstaan. Vind je je werk saai? Ben je vaak moe of ongeconcentreerd? Voel je je niet verbonden met je werk? Dan heb je misschien last van een bore-out: een structurele onderprikkeling. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Onze eigen Groundhog Day

In de film Groundhog Day wordt weerman Phil Connors naar een klein dorpje gestuurd om verslag te doen van een nationale traditie: de Groundhog Day. Dit is de dag waarop de bosmarmot uit zijn winterslaap ontwaakt en daarmee de lente inluidt. Phil vindt het een onzinnig onderwerp, is ongeïnteresseerd en draait het item met veel tegenzin. Als hij ’s avonds eindelijk weer naar huis wilt gaan, raast er een enorme sneeuwstorm over het dorp. Phil kan niet weg en moet een nacht blijven. De volgende ochtend hoort hij dezelfde grappen en hetzelfde liedje op de radio als de dag ervoor. Het blijkt opnieuw Groundhog Day te zijn. En alles gaat exact hetzelfde. Phil zit vast in een tijdlus.

Voor veel mensen voelt de lockdown als een soort real life Groundhog Day. De dagen verschillen weinig. Je kruipt achter je computer, hebt een paar meetings, werkt verder alleen en klapt om 5 uur je laptop dicht. Door de afstand heb je weinig zicht op de impact van je werk. ’s Avonds ben je ook thuis. Je actieradius is niet veel groter dan de oppervlakte van je huis. Als je anderen spreekt, merk je dat je elkaar weinig écht nieuws te vertellen hebt. Uiteindelijk gaat het toch wéér over corona. ’s Avonds stap je in bed en de volgende dag begint het circus opnieuw.

De kracht van leiderschap

In Groundhog Day ziet Phil aanvankelijk de voordelen van de eentonigheid, maar na verloop van tijd slaat de verveling toe. Hij gaat zijn (voor)kennis gebruiken om elke dag anders te laten verlopen. Hij leert nieuwe mensen kennen en krijgt steeds meer inzicht. Uiteindelijk ontwikkelt hij nieuwe vaardigheden waarmee hij de negatieve dingen van de dag kan voorkomen. En dat is precies wat jij ook doen. Krijg inzicht, ervaar de impact van je gedrag én ontwikkel invloed om te veranderen. We noemen dit bij Brout de 3 i’s van verandering. Zo kun je eruit halen wat erin zit.

Tip 1. Luister naar je behoeftes

Loopt iets niet lekker? Vraag jezelf af hoe het komt. Ons gedrag wordt in essentie gedreven door 1 van de 3 basisbehoeftes: erkenning, verbinding, autonomie. Zoek je erkenning? Vraag ernaar. Je teamleider vindt het waarschijnlijk geen probleem om te vertellen wat jouw bijdrage is in het grotere geheel. Zoek je verbinding? Bel je collega en klets even over ándere dingen dan werk, zoals je dat op kantoor deed bij de koffieautomaat. En zoek je autonomie? Ga het gesprek aan met je leidinggevende. Zo ga je van stilstand naar groei.

Tip 2. Vraag om hulp

Thuiswerken vergroot de afstand letterlijk, maar ook figuurlijk. We zijn vaker alleen en daardoor meer op onszelf gericht. Om hulp vragen wordt ongemerkt een drempel. Je moet het toch zelf kunnen? Juist nu in deze vreemde tijd? Onzin. De bereidheid om elkaar te helpen, is misschien wel groter dan ooit. Zoek creatieve oplossingen en kijk wat er kan.

Mag je op kantoor werken als dat écht noodzakelijk is? En merk je dat je daar erg behoefte aan hebt? Ga ervoor. Misschien is die halve dag in de week op kantoor, precies datgene wat jouw week breekt. Mis je het dat je ’s avonds niet kunt afspreken met je vrienden? Kijk dan of je je werktijden kunt aanpassen. Spreek bijvoorbeeld af dat je tot 15.00 uur bereikbaar bent. Ga dan iets leuks doen en werk ’s avonds nog de resterende uurtjes. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.

Bring out your best!

Ben je het zat dat elke dag voelt als een Groundhog Day? Wil je écht leiderschap nemen over jouw leven? Dan is ons persoonlijk leiderschapsprogramma Leading Self echt iets voor jou. Meld je nu aan voor onze gratis online try-out. In 1,5 uur ontmoet je de trainers en andere deelnemers, kun je vragen stellen én volg je een stukje coaching waar je direct iets aan hebt.

Broutlab


EQ Booster


Leading Organizations Intensive


Starten met leidinggeven


Leading Organizations Women Intensive


Trainersopleiding


Leading Organizations - Regular


Leading Self The Deep Dive


Leading Self The Fundamentals


Leading Others The Deep Dive


Starten met leidinggeven

Leuk dat je interesse hebt in ons trainingsprogramma voor startende leiders! Laat hier je gegevens achter, dan nemen we binnen twee werkdagen contact met je op en vertellen er je meer over.