YES! Na een lastige periode heb je die knop in je hoofd omgezet: je gaat aan de slag met jezelf. Je bent enthousiast, maakt lange lijsten met verbeterpunten, vraagt anderen wat zij vinden dat je aan jezelf moet veranderen en gaat direct álles anders doen. Althans, dat neem je je voor. Want ondanks alle goede voornemens, lukt het maar niet om écht te starten. In dit blog vertel ik je over de grootste valkuilen van persoonlijke groei en leg ik je uit hoe het wél moet.
1. Begin met inzicht, niet met invloed
Brout gelooft dat mensen duurzaam veranderen als ze beschikken over de 3 is: inzicht, impact en invloed. En vooral ook in die volgorde. We zien vaak dat mensen de eerste twee i’s overslaan. Ze beginnen niet met de vragen: wat doe ik (inzicht) en welke consequentie heeft dit (impact), maar gaan direct naar de vraag: wat kies ik (invloed). Moet ik mijn tijd hier wel of niet in steken? Ga ik hiermee door of stop ik? Word ik boos of laat ik het gaan? Het zijn belangrijke vragen, maar voor een later moment. Zonder inzicht in wat je écht wilt, kun je namelijk niet bepalen of je gelukkig wordt van een bepaalde keuze.
Wat je wel moet doen, is starten met inzicht. Wie ben je? En wat wil je écht? Vanuit zelfinzicht kun je door naar impact. Pas als je deze twee stappen hebt gezet, kom je bij de i van invloed. Je kunt dan gegronde keuzes gaan maken om niet-effectief gedrag om te zetten in wél effectief gedrag.
2. Kijk naar jezelf, niet naar anderen
Een tweede valkuil waar veel mensen in trappen, is kijken naar wat ánderen vinden dat jij moet doen. Ze gaan in gesprek met familie, vrienden of collega’s en vragen om advies. We zien ook dat mensen de neiging hebben zichzelf te spiegelen aan hun omgeving. ‘Mijn broer of collega doet dit, dus ik moet dat ook doen.’ In feite is dit een zoektocht naar erkenning en zekerheid. Met deze aanpak werk je vanuit onzekerheid aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Het voelt veilig, maar het werkt niet.
Wat je wel moet doen, is bij jezelf te rade gaan. Persoonlijke ontwikkeling is niet voor niets een persoonlijk proces. Het gaat om wat jij wilt. Je moet leren om kwetsbaar te zijn en écht naar binnen te kijken. Je raakt dan intrinsiek gemotiveerd. Dat werkt niet alleen beter, maar je wordt er ook gelukkiger van.
3. Ga stap voor stap, doe niet alles of niets
Bezig zijn met persoonlijke groei zorgt voor hoge verwachtingen. Vooral van degene die wil groeien. De lat té hoog leggen, is de derde valkuil. We merken vaak dat mensen het idee hebben dat ze van de ene op de andere dag alles anders moeten doen. Paradoxaal genoeg blijven ze dan erg passief. Ze gaan lang nadenken en zoeken een soort masterplan. Alsof er een antwoord is dat in één klap alles oplost. Maar ondanks al dat nadenken, gebeurt er weinig. Hoe dat komt? Omdat hét antwoord niet bestaat. Verandering kost tijd en je kunt niet alles tegelijk.
Wat je wel moet doen, is accepteren dat groei stap voor stap gaat. Wees realistisch en maak een haalbaar plan met een aantal kleinere doelen. Persoonlijke groei zit juist in heel veel kleine acties. Waar het vooral om gaat, is dat je niet-effectief gedrag omzet in effectief gedrag. Pak alledaagse dingen aan. Zegt iemand iets wat je niet fijn vindt? Dan ga je het gesprek aan. Geef aan wat je juist wel of niet wilt. Doe die dingen waar je gelukkig van wordt.
4. Accepteer fouten, groei is niet perfect
De laatste valkuil ligt in het verlengde van het vorige punt en gaat ook over realistische verwachtingen. Veel mensen denken dat alles in één keer goed moet. Zodra iets niet direct lukt, voelt het als een grote teleurstelling en zakt de moed in de schoenen. Het komt door de misvatting dat je alleen groeit als iets goed gaat. Dat is niet realistisch en bovendien niet waar. Groei is niet perfect. En van fouten kun je ook leren.
Wat je wel moet doen, is accepteren dat je niet perfect bent. Wees niet te hard voor jezelf. Gun jezelf om fouten te maken. Is het vandaag niet gelukt? Dan heb je morgen weer een nieuwe kans. Zie het als een leermoment. Deze houding maakt het proces niet alleen realistischer, maar ook aangenamer.
Leading self
Wil je de regie over je leven terug? Dan weet je nu wat je moet doen. Begin met inzicht. Ga uit van wat jíj wilt. Doe het stap voor stap. En accepteer fouten. Een coach kan je daar goed bij helpen. Ons programma Leading self is er voor mensen met dezelfde vragen als jij. Wil je ervaren hoe zo’n bijeenkomst gaat? Meld je dan aan voor een gratis Brout Try-Out sessie. Tijdens deze sessie van 1,5 uur kun je kennismaken met de trainers en andere deelnemers. Je krijgt de kans om vragen te stellen en volgt een stukje coaching waar je direct mee aan de slag kunt.