Het is al jaren een verhit debat in de sportwereld. Is het verstandiger om op je sterke punten te trainen of op je zwakke punten? Sommige voetballers trainen bijvoorbeeld elke dag een aantal keren op hun slechte been. Anderen doen alleen maar wat ze al goed kunnen. Wat is nu het verstandigst?
Wat te doen met slechte eigenschappen?
In eerste instantie lijkt het vaak het beste om je slechte punten te trainen. Daar valt immers de meeste winst te behalen. Een heel slechte eigenschap kan nog veel beter worden. Bij een heel goede eigenschap is de vooruitgang vaak minimaal. Echter, zo simpel liggen de zaken toch niet. Een slechte eigenschap zul je namelijk nooit kunnen ontwikkelen tot een formidabele eigenschap. Je zult er hooguit middelmatig in worden. Maar met je sterke eigenschappen kun je je onderscheiden. Als je die eigenschappen volledig ontwikkelt, zul je echt uitblinken.
Bovendien is het zo dat het plezier in wat je doet veel groter zal zijn, wanneer je werkt aan je sterke punten. Het werken aan onze zwakke punten wordt over het algemeen als een vervelende taak gezien. Bezig zijn met je sterke punten brengt mensen in een staat van flow. Misschien is het zo dat je meer plezier gaat beleven aan je zwakke punten wanneer je er meer tijd aan besteedt, maar dat is wel een behoorlijke omweg. Je hebt immers al bezigheden waar je plezier aan beleeft. Dat zijn bezigheden waarbij je je sterke punten kunt gebruiken.
Een goede regel is daarom om je zwakke punten alleen te ontwikkelen als ze je sterke punten in de weg staan. Focus je aanvankelijk op het ontwikkelen van je sterke punten. Je zult dan ontdekken dat er maar weinig banen zijn die volledig aansluiten op je sterke punten. Elke baan heeft wel aspecten die je als vervelend ervaart. Oefen jezelf in die aspecten totdat ze op een acceptabel niveau zitten en stop er dan mee. Je onderscheidt je met je krachten, niet met je zwakke punten.
Je krachten gebruiken op je werk
In theorie klinkt dat natuurlijk interessant, maar hoe zit het in de praktijk. Wat kun je er aan doen als je baas je vooral taken geeft die jij beschouwt als je zwakke punten? Op korte termijn heb je vaak weinig mogelijkheden om hier iets aan te doen. Je moet gewoon doen wat je baas wil dat je doet. Op de langere termijn heb je hier echter wel invloed op. Door namelijk een aantal taken op te pakken waarbij je gebruik maakt van je sterke punten. Je baas zal zien dat je hier uitstekend op presteert en zal je op basis daarvan meer van dat soort werk toeschuiven. Dat zal er geleidelijk toe leiden dat je steeds meer werk krijgt waarin je je krachten kunt gebruiken.
Werkt dit niet, ga dan op zoek naar een andere baan. Het is zinloos om te hopen dat je zwakke punten ooit je sterke punten worden. Uit onderzoek blijkt dat onze persoonlijkheid behoorlijk stabiel is. Je kunt bepaalde vaardigheden wel oefenen. Ook als je weinig talent hebt voor die vaardigheden. Die vaardigheden zullen dan ook wel beter worden. Je persoonlijkheid maakt echter of je de vaardigheden leuk vindt of niet. En dat zal niet veranderen.Accepteer dus dat je bepaalde talenten hebt en probeer daar optimaal gebruik van te maken. Dat zal je leven een stuk makkelijker en leuker maken.
Wil je weten wat jouw sterke punten zijn? Een goede, degelijke vragenlijst om je sterke punten en je zwakke punten te onderzoeken, is de VIA. Deze krachtenvragenlijst wordt op dit moment onderzocht door het IvPP in samenwerking met Dirk van Dierendonck van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Deze vragenlijst, die in de Verenigde Staten al 1,5 miljoen keer is afgenomen, is de meest gebruikte test als het gaat over het ontdekken van je sterke punten.
Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!