Krijgen jouw mensen energie van hun werk? Of heb je het idee dat ze langzaam uitdoven? Als teamleider heb je veel invloed op het werkvermogen van jouw mensen. In dit blog geven we 3 tips en een oefening waarmee jij het werkvermogen van jouw team vergroot en sterker kan worden in leidinggeven op afstand.
ACE of Hearts
De meeste mensen in Nederland werken 40 uur per week. Sommige zelfs meer dan dat. De vraag is: krijg je daar energie van, of loop je er juist op leeg? Bij Brout geloven we dat het werkvermogen van mensen wordt bepaald door drie factoren: Autonomie, Competentie en Engagement. Zijn de drie factoren in balans? Dan heb je de ACE of Hearts in handen. Heeft iemand niet de competenties die passen bij de mate van autonomie? Dan is er meer begeleiding en structuur nodig om het werkvermogen te vergroten. Als teamleider heb je daarin een sleutelrol. Door goed leiderschap kun jij het werkvermogen van jouw teamleden in balans brengen en houden.
Tip 1: Stuur op output, niet op input
Je kunt jouw team op twee manieren aansturen: door taken te geven (input) of door verantwoordelijkheden (output) te geven. Als je stuurt op input, kijk je vooral naar het proces. Je vertelt teamleden in detail hoe zij een project moeten aanpakken. Dat lijkt dienstbaar, maar heeft ook een keerzijde. Door alles aan te reiken, blijft er weinig ruimte over voor eigen inbreng door de mensen die het project daadwerkelijk gaan uitvoeren. Dit demotiveert niet alleen, maar belemmert ook de persoonlijke ontwikkeling en productiviteit.
Als je stuurt op output ga je juist uit van de competenties van teamleden. Je spreekt mensen niet aan op hun taken, maar op hun verantwoordelijkheden. Door teamleden de ruimte te geven om zelf tot oplossingen te komen, stimuleer je persoonlijk leiderschap. Misschien kiezen ze een andere weg dan jij zou doen. So what? Vele wegen leiden naar Rome. Het gaat om het resultaat. Teams waarin wordt gestuurd op output zijn gemiddeld productiever en succesvoller.
Tip 2: Niet checken, maar inchecken
Too much love can kill you. Het is een bekende valkuil bij leidinggeven op afstand. Doordat je jouw team minder ziet, voelt het alsof je de grip kwijtraakt. Veel teamleiders gaan daardoor – bewust en onbewust – meer controleren. Teamleden ervaren dit vaak als een motie van wantrouwen. Het gevolg? Ze worden onzeker, voelen zich onveilig en vragen juist minder snel om hulp. Problemen worden daardoor (te) laat gesignaleerd. Voor je het weet raak je als teamleider in een vicieuze cirkel waarbij je steeds achter de feiten aanloopt. Niet fijn voor jou, niet fijn voor jouw mensen en niet goed voor het resultaat.
Wat wel werkt? Veiligheid. Je kunt iets 100x zeggen, maar jouw teamleden gaan écht niet om hulp vragen omdat jij dat zegt. De praktijk laat zien dat teamleden pas om hulp durven te vragen als ze geloven dat hun vraag serieus wordt genomen. Als teamleider is het belangrijk dat je leiderschap neemt en een cultuur creëert waarin teamleden zich durven uit te spreken. Dit doe je niet door te checken (controleren), maar door ín te checken (ondersteunen). Vraag jouw mensen niet wat zij doen, maar wat jij voor ze kan betekenen. Is er hulp nodig? Waar zit de behoefte? Wanneer je als leider zichtbaar, betrokken en toegankelijk bent, voelen mensen zich gezien en gehoord.
Tip 3: Wees duidelijk
Niets zo schadelijk als verwachtingen die niet worden waargemaakt. Het zorg voor frustratie en is slecht voor het onderlinge vertrouwen. Zorg daarom dat je goede en duidelijke afspraken maakt. Wie doet wat? Wanneer? En wat doe je als er iets tegenzit? Op die manier weten teamleden wat jij van hen verwacht, maar ook wat ze van elkaar kunnen verwachten. Als er duidelijke afspraken zijn gemaakt, kun je hier ook gemakkelijker het gesprek over aangaan. Het geeft jou en jouw teamleden inzicht en daarmee rust en vertrouwen. Daarnaast kun je als teamleider sneller anticiperen bij tegenslagen.
Oefening: krijgen jouw mensen energie van hun werk?
Wil je aan de slag met het vertrouwen in jouw team? Ga in gesprek. Hieronder geven we je een aantal stellingen die je in de kunt gebruiken als gesprekstarters, bijvoorbeeld tijdens de weekstart. Ontdek je waar jouw teamleden staan, waar ze behoefte aan hebben én wat jij daarin kan betekenen.
Stellingen over autonomie
- Ik voel me op mijn vingers gekeken
- Ik lig aan de ketting
- Ik kan volledig mijn eigen agenda bepalen
- Ik mag mijn grenzen aangeven
- Ik weet precies wat er van mij verwacht wordt
- Ik word effectief aangestuurd
- Ik heb zeggenschap over de manier waarop ik mijn taken uitvoer
- Ik heb mijn eigen ‘laatje’
Stellingen over competentie
- Ik ben goed in mijn werk
- Deze baan past bij mij
- Ik verveel mezelf vaak
- Mijn werk is uitdagend
- Ik leer elke dag
- Ik ben goed in de volgende drie dingen…
- Ik ben een vraagbaak
- Ik word door mijn collega’s serieus genomen
Stellingen over engagement
- Ik lever een belangrijke bijdrage aan de cultuur van de organisatie
- Ik zet altijd die extra stap
- Ik ben altijd om 17.00 uur weg
- Ik spreek vol trots over mijn bedrijf op verjaardagen
- Als het bedrijf succesvol is, voel ik mij persoonlijk blij
- Ik weet wat er speelt binnen onze organisatie
- Ik doe alleen wat er in mijn functieomschrijving staat
- Ook al kan ik ergens meer verdienen, ik blijf toch waar ik zit
Meer lezen over leidinggeven op afstand? Lees onze blog over de 5 frustraties van virtuele teams!