Sommige van onze klanten waren aanvankelijk best huiverig als het gaat over het afnemen van assessments bij hun sollicitanten. Laten we wel wezen, een assessment is niet gratis. En wat levert het nu eigenlijk helemaal op? Als antwoord op die vraag schrijf ik deze blog.
Volgens mij is het zo klaar als een klontje dat een assessment eigenlijk altijd geld bespaart. In de eerste alinea van dit blog zal ik eerst uitleggen hoe dat precies zit. Daarna zal ik bespreken wat de voordelen van een assessment zijn die niet direct in geld uit te drukken zijn. Tot slot vertel ik hoe je kunt zorgen dat het inzetten van assessments niet onbedoelde negatieve gevolgen heeft.
Hoe bespaar je geld met een assessment?
Deze vraag kan ik niet voor iedere organisatie precies beantwoorden.
Wel kan ik een overzicht geven van de kosten die er gemaakt worden voor het werven van een nieuwe kandidaat.
- uurloon van de interviewer en mensen die de selectie maken
- wervingscampagne kosten
- kosten voor werving & selectie
Heel conservatief gezien moet je er rekening mee houden dat het werven van een kandidaat 5000,- euro kost.
Daarmee zijn we er echter nog niet. Als je de verkeerde kandidaat aanstelt, duurt het vaak even voordat je hier achter bent. Laten we voor het gemak drie maanden nemen. De kosten die je dan maakt zijn:
- Drie keer het maandsalaris
- Kosten voor het inwerken
- Verminderde productiviteit in deze periode.
Hierbij gaan we er nog even vanuit dat de kandidaat niet echt de verkeerde man/vrouw op de verkeerde plek is, want grote fouten gaan natuurlijk helemaal in de papieren lopen.
Voor een middenkaderfunctie kun je er dus vanuit gaan dat een verkeerde kandidaat de organisatie tussen de 10.00 en 15.000 euro kost. Als je een assessment van 1500,- euro inzet, hoeft deze dus maar 1 kandidaat op de 10 uit te filteren om effectief te zijn.
Overigens is er hier geen rekening gehouden met de kandidaat die net niet goed genoeg is. Deze blijft vaak wel op zijn plaats, maar presteert daar lange tijd niet goed. Ook dat kan flink in de papieren lopen.
De 3 voordelen die niet in geld zijn uit te drukken
Er zijn ook echter voordelen aan een assessment die niet in geld uit te drukken zijn.
- Allereerst dwingt het inzetten van het assessment de organisatie om te reflecteren op het functieprofiel. Welke capaciteiten moet de kandidaat nu eigenlijk hebben? Wat is nu cruciaal om deze functie te vervullen? Onze assessmentpsychologen helpen veel organisaties met het beantwoorden van deze vragen. Nog voor de vacature geplaatst wordt.
- Daarnaast is het prettig dat elke medewerker in de organisatie een duidelijk persoonlijkheidsscan heeft gehad. Dat helpt om de juiste persoon in het juiste team te plaatsen. Bovendien geeft het de leidinggevende inzicht in zijn nieuwe medewerker.
- Tot slot kan de organisatie het assessmentrapport gebruiken als eerste stap in het persoonlijk ontwikkelingsplan. Het zou immers zonde zijn om dit rapport alleen te gebruiken voor de werving. In overleg met de kandidaat kan gekeken worden welke ontwikkelpunten uit het rapport naar voren komen en hoe die opgepakt kunnen worden. Het assessment is dus ook een eerste stap in de onboarding van de werknemer.
Nadelen voorkomen
Er zitten niet alleen maar voordelen aan het inzetten van assessments, maar zeker ook risico’s.
Risico 1: Een assessment kan afschrikkend werken voor kandidaten. Veel sollicitanten hebben wel eens te maken gehad met een onpersoonlijk, “one-size-fits-all” assessment waar achteraf alleen maar gecommuniceerd werd wat er fout ging en waarom ze niet voldoen aan de eisen van de organisatie.
Oplossing: Door een zorgvuldige uitnodiging te schrijven en voldoende informatie te geven over het doel en de opzet van het assessment kan dit voor een groot deel voorkomen worden. Wij presenteren het assessment als een belangrijke stap in het loopbaanpad van elke kandidaat. Op die manier is het een ervaring waar men van kan leren.
Risico 2: Een assessment kan het wervingsproces onnodig verlengen. Juist toptalenten hebben vaak tegelijkertijd meerdere sollicitatieprocedures lopen. Als ze twee weken moeten wachten op een assessment, kan het wel eens zijn dat ze een beter aanbod van de concurrent krijgen.
Oplossing: Wij zorgen er voor dat uw kandidaat binnen vijf dagen bij ons terecht kan. Over het algemeen kan het zelfs nog sneller. Daarnaast geven wij direct telefonisch terugkoppeling over onze bevindingen. Op die manier garanderen wij dat het sollicitatieproces soepel verloopt.
Risico 3: kandidaten kunnen gedesillusioneerd achterblijven wanneer het assessment een negatief resultaat oplevert. Een al te negatieve beoordeling kan afstralen op het bedrijf. Mensen praten toch over hun ervaringen bij het bedrijf.
Oplossing: Om dat te voorkomen zorgen we ervoor dat in de terugkoppeling ook beschreven wordt wat de kandidaat wel kan. Zo biedt het assessment een inzicht dat kan helpen bij verdere stappen in het sollicitatieproces.