fbpx

Je zou kunnen stellen dat een outplacementtraject uit vier onderdelen bestaat. Allereerst is er sprake van het verwerken van het ontslag, daarna is het belangrijk om te kijken hulp te krijgen bij het solliciteren. Tot slot laten wij de werknemers vaak nog een aantal keren terugkomen om over te eigen employability na te denken met het oog op de toekomst. In dit artikel gaan we de verschillende fasen van outplacement na:

Verwerken van het ontslag

Ontslag krijgen is (gek genoeg samen met verhuizen) een van de gebeurtenissen met de grootste psychologische impact op mensen. We zien tijdens onze trajecten dat mensen verschillende emoties hebben in verband met ontslag. Allereerst is er vaak sprake van rouw. Mensen die hun baan gewoon nog geweldig vonden, hebben vaak zeer negatieve gevoelens bij het ontslag en treuren daar om. Daarnaast zijn veel mensen teneergeslagen en pessimistisch. Ze geloven niet in hun kansen op de arbeidsmarkt en gaan er vanuit dat het vanaf nu allemaal bergafwaarts zal gaan. Het heeft niet zoveel zin om te gaan solliciteren als je je zo voelt. Daarom start een outplacementtraject met het verwerken van deze gevoelens.

Vaststellen van de kwaliteiten

Het bepalen van de kwaliteiten van mensen is om twee redenen belangrijk. Allereerst geldt voor de werkzoekende dat hij of zij zich goed moet voelen in een toekomstige baan. Daarom is het belangrijk om te weten wat je leuk vindt, wat je goed kunt en waar je talent ligt.

Daarnaast is dit belangrijk omdat het je helpt om je kwaliteiten tijdens een sollicitatiegesprek voor het voetlicht te krijgen. Je moet met voorbeelden kunnen uitleggen waarom je iets goed kunt en een analyse van je kwaliteiten helpt daar enorm bij.

Hulp bij het solliciteren

Solliciteren is een vak en het is een baan. Met de eerste vaststelling bedoelen we dat je solliciteren kunt leren en dat het de meeste mensen niet komt aanwaaien. Hoe je een goede CV schrijft, hoe je een motivatiebrief schrijft, wat de etiquette is tijdens een sollicitatieprocedure: je kunt het allemaal leren. Daarnaast kun je beter worden in het voeren van een sollicitatiegesprek en het doen van een assessment.

De tweede vaststelling is dat solliciteren een fulltime baan is. In een outplacement traject wordt je dan ook aangemoedigd om vooral veel te solliciteren. 100 brieven per maand versturen is geen onredelijk doel. Niet geschoten is altijd mis.

Werken aan de employability

In onze optiek is het zoeken naar een baan niet iets dat je maar een paar keer per jaar doet. Het proces van solliciteren is wellicht iets dat je niet elke maand doet, maar netwerken, het onderhouden van je vakkennis en het ontwikkelen van je vaardigheden is dat wel. Met employabiilty bedoelen we al die vaardigheden die je gebruikt om positie op de arbeidsmarkt te vergroten. Wellicht was het voorheen zo dat je 25 jaar bij de baas werkte, maar tegenwoordig is dat erg ongebruikelijk. Daarom is het de moeite waard om aandacht te besteden aan een lange termijnvisie voor je inzetbaarheid. Dit is het afsluitende deel van het traject en wordt vaak zelfs nadat er een baan is gevonden doorgezet.

Als je nog vragen hebt over een outplacementtraject of een inleidend intakegesprek wilt aanvragen, kun je hier meer lezen over ons outplacementtraject en je er ook voor aanmelden.

Broutlab


EQ Booster


Leading Organizations Intensive


Starten met leidinggeven


Leading Organizations Women Intensive


Trainersopleiding


Leading Organizations - Regular


Leading Self The Deep Dive


Leading Self The Fundamentals


Leading Others The Deep Dive


Starten met leidinggeven

Leuk dat je interesse hebt in ons trainingsprogramma voor startende leiders! Laat hier je gegevens achter, dan nemen we binnen twee werkdagen contact met je op en vertellen er je meer over.